ŚRODA ŚLĄSKA

Wody smakowe – zrób to sama

Wiemy o konieczności picia dziennie około 1,5l wody – ustala się, że średnio 1 szklanka na 9 kg masy ciała – dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak nie zawsze o tym pamiętamy. Dlatego dobrym pomysłem będzie tworzenie domowych wód smakowych, które pozytywnie wpłyną na  jego działanie. Wystarczy dodać do niej trzy składniki, aby otrzymać napój, który nie tylko pozytywnie wpłynie na nawilżenie naszej skóry, ale usunie toksyny z organizmu, podkręci metabolizm i zadba o płaski brzuch!

 

Zazwyczaj bazą wszystkich naszych domowych napojów na bazie wody jest cytryna z dodatkiem miodu, czy imbiru zmieszana z odrobiną soli. Skład jak najbardziej uzasadniony, gdyż cytryna dostawcza witaminy C, która bierze udział w metabolizowaniu kwasu mlekowego, poprawia pracę jelit, wzmacnia odporność  i nadaje blask cerze. Imbir to naturalny lek przeciwbólowy.

 

A co powiecie na nowe połączenia, gdzie pierwsze skrzypce gra woda i mięta, która poprawia trawienie, a uzupełnieniem są soczyste owoce? Oczywiście nie zapominamy o cytrynie! Co nam daje takie mieszanie smaków? Już odpowiadam i zachęcam do tworzenia domowych wód smakowych, bo są smaczne i zdrowe. Możecie mieszać składniki w słoiczku czy w specjalnych bidonach, które od razu można zabrać na trening. Teraz wypicie 5-6 szklanek wody nie będzie obowiązkiem, a czystą przyjemnością. No to mieszamy!

Pomarańcza + Mięta + Cytryna

Pomarańcze zmniejszają ryzyko zachorowań na raka wątroby, pomagają w obniżaniu poziomu cholesterolu, dostarczają witaminy C, potasu, witamin z grupy B, które korzystnie działają na skórę i nerwy!

Ogórek + Cytryna + Mięta 

Ogórek dostarczy kukurbitacyn B, które chronią przed rozwojem raka prostaty i trzustki, działa moczopędnie, więc wspomaga prawidłową pracę nerek, rozprawi się z kacem i poprawi oddech – jego zapach 😉

Kiwi + Ogórek + Mięta

Kiwi to skarbnica minerałów – żelaza, magnezu, cynku, potasu, wspomaga układ odpornościowy, dobrze działa na wzrok dzięki zawartości luteiny, pozytywnie też wpłynie na układ pokarmowy – wysoka zawartość błonnika pokarmowego.